Welkom op de blog van samenhuisproject De Kaasdroger!

Hier lees je de verhalen van de bewoners van 'De Kaasdroger'. De dingen die ons bezighouden, boeien, binden en verbinden. Ons verhaal.

Als je graag op de hoogte gehouden wordt van nieuwe blogposts via mail kan je rechtsonder je mailadres ingeven. Voor meer info over 'De Kaasdroger' neem je best een kijkje op onze website: www.dekaasdroger.be!

zondag 31 maart 2013

Edelcompost

Het is nu 2 maanden geleden dat we ons klassiek toilet in de badkamer hebben vervangen door een zelfgebouwd composttoilet. Valt echt reuze mee!
Door deze relatief kleine inspanning kunnen we heel veel water besparen maar, ook en vooral, de energie die nodig is om toiletwater terug te zuiveren.

Hoe werkt het? Uitwerpselen -vast en vloeibaar- vallen samen met het toiletpapier in de emmer onder de toiletbril. Na elke toilet-beurt bedek je alles met een natuurlijk bedekkingsmateriaal. Dit zorgt voor een zogenaamde bio-filter om geuren tegen te houden. We gebruiken momenteel nat geworden hennep (van de kalk-hennep bouw), maar nat zaagsel werkt ook prima.

Echt waar, het toilet is volledig geurloos. Ook voor Noah en June die drie- en tweeënhalf jaar oud zijn valt het heel goed mee. In het begin eventjes wennen, maar ondertussen kunnen ze zelfstandig hun zaakjes bedekken. Doorspoelen op een gewone wc vinden ze nu wel spannend :-).

Eens een emmer vol is gaat er een deksel op en zetten we hem in de kelder. Wanneer we vier volle emmers hebben (één keer per week) ledig ik ze op de composthoop.

De composthoop moet aan een aantal eisen moet voldoen. Daarom hebben Stef en ik een nieuwe gemaakt naast de bestaande 'standaard' hoop.Voor veilige compostering van menselijke uitwerpselen moet er een thermofiele compostering gebeuren, dit wil zeggen dat de composthoop vanbinnen hoge temperaturen bereikt waardoor alle ziektekiemen dood gaan. Daarom en om geen contaminatie van omgeving en bodem te krijgen wordt de composthoop gemaakt uit drie houten wanden. Voor meer details zie ook op http://humanurehandbook.com.

Stap 1: We beginnen met planken van paletten te slaan en ze dan aaneensluitend terug vast te nagelen. Twee paletten per wand, dit wil zeggen dat we er zo zes nodig hebben.





Stap 2: Een mooi plekje zoeken voor de nieuwe composthoop...



Intermezzo:  Leen en Lotje lemen in de paardenstal -de woning van Leen & Stef-



Stap 3: Schermen zetten en stro leggen op de bodem als natuurlijke spons









Stap 4: Composteren
En geef nu zelf toe... de eerste compost ziet er toch goed uit!


Omdat de compost van deze composthoop na twee jaar zulke goede kwaliteit zal hebben en heel veel energie zal geven aan onze groentjes, dopen we hem met de naam 'Edelcomposthoop'.

Eerlijk, het leegmaken van de emmers is wel een 'stinky' activiteit maar het komt neer op een kwartiertje werk per week. Eens de emmers zijn leeggegoten en uitgekuist, bedek ik de composthoop met een verse laag stro of ander tuinafval waardoor de composthoop geurloos is en er proper uitziet. De thermometer er terug in en klaar.

En zijn er dan echt geen nadelen aan een composttoilet?
Toch wel, vroeger kon ik al eens een halfuur een boekje lezen op het wc. Dat is nu niet echt meer aan te raden, aangezien je best alles snel met iets bedekt.

Omdat het hele composttoilet gebeuren ons zo goed meevalt gaan we boven in de definitieve badkamer toch geen toilet op regenwater zetten, maar ook een composttoilet. Besparen we weer wat energie.

Later toegevoegd:
Bekijk zeker ook eens dit artikel op lowtech magazine.