Welkom op de blog van samenhuisproject De Kaasdroger!

Hier lees je de verhalen van de bewoners van 'De Kaasdroger'. De dingen die ons bezighouden, boeien, binden en verbinden. Ons verhaal.

Als je graag op de hoogte gehouden wordt van nieuwe blogposts via mail kan je rechtsonder je mailadres ingeven. Voor meer info over 'De Kaasdroger' neem je best een kijkje op onze website: www.dekaasdroger.be!

zondag 5 februari 2023

Inzichten na 15 jaar leven en werken in 'De Kaasdroger'

In 2007 begonnen Benoît en ik samen aan het avontuur dat 'De Kaasdroger' heet. We wisten niet waaraan we zouden beginnen en al zeker niet waar dit pad ons heen zou leiden. Vorig jaar, op 17 december 2022 was er het moment '15 jaar Kaasdroger'.

Ook al werd de basisakte pas getekend in 2012, toch startte dit avontuur voor ons ergens in de zomer van 2007 toen we onze zinnen gezet hadden op de aankoop van 'Hoeve De Hertogh', een beschermd monument in de dorpskern van Neervelp. Na lang wikken en wegen (en veel twijfelen dus) besloten we ervoor te gaan en op 17 december 2007, op de verjaardag van onze zoon Thimen, zetten we onze handtekening onder de verkoopakte van dit intrigerende pand. We waren toen een koppel met 2 kinderen. Benoît was toen 39 jaar oud, Anje was 35,  Lore was net 7 jaar geworden en Thimen was 5 jaar. In 2008, toen we al een jaar op de site woonden werd ons derde kindje Jade geboren. Als jong gezin trokken we de cohousing op gang. We onderhandelden met Stedenbouw en Onroerend Erfgoed, we dienden een stedenbouwkundig attest in voor het opsplitsen van het historische pand in 5 units (4 woonunits en 1 professionele unit) waardoor we de units konden doorverkopen. Tegen 2012 waren er 4 gezinnen die zich konden vinden in de visie van samen wonen, ecologisch leven en ervaring delen. De verbouwingen van de 4 woonunits kon beginnen. Nog eens 4 jaar later, in de herfst van 2016 werd De Broeikas opgericht die eigenaar werd van de unit 5, de werkunit.

Inmiddels zijn we vele jaren en vele bewoners verder. Tussen 2007 en vandaag woonden er in het totaal al 24 mensen in De Kaasdroger, sommigen woonden hier al even, anderen wonen hier van al van in het begin. Elke nieuwe bewoner kleurt het project. In die zin is het project dynamisch van aard en steeds evolutie. Sinds 2016 maakt ook De Broeikas deel uit van het geheel. Een heerlijke plek die ruimte biedt voor experiment en cocreatie. In het najaar van 2021 schoof ook deze unit mee aan tafel voor geregeld overleg binnen de Vereniging voor Mede-Eigenaars (VME).

Vijftien jaar bouwen aan een samenleefwerkproject dat zorgt ervoor dat je best wel wat ervaring achter de kiezen krijgt. Je doet inzichten op die misschien wel zinvol zijn voor andere projecten. Tegenwoordig zit cohousing erg in de lift. Regelmatig lees je er vaak iets over in de krant. Toch viel het ons op dat je meestal dingen leest over alle voordelen van cohousing (heerlijk zijn ze). Echter, over de moeilijke kanten is er minder te lezen. En die zijn er natuurlijk ook. Ook in dialoog met andere cohousingprojecten komt dit aan bod. Vele projecten struggelen met besluitvorming, met de balans tussen autonomie en gemeenschap en met de steeds veranderende samenstelling van de groep, en de steeds veranderende behoeften en verlangens van de bewoners. In die zin zou je kunnen zeggen: 'de enige constante is verandering'. Soepel meebewegen met wat zich toont, het is niet zo makkelijk, maar het loont wel.

Zijn er vragen, wil je een rondleiding, of is er nood aan consultancy op maat, dan kan je bij ons terecht. Ben je benieuwd naar onze inzichten, stuur dan een mailtje naar Anje. Woon jij ook in een cohousing-project, dan zijn we eveneens benieuwd naar jouw inzichten, laat zeker van je horen!

Groetjes,

Anje