Welkom op de blog van samenhuisproject De Kaasdroger!

Hier lees je de verhalen van de bewoners van 'De Kaasdroger'. De dingen die ons bezighouden, boeien, binden en verbinden. Ons verhaal.

Als je graag op de hoogte gehouden wordt van nieuwe blogposts via mail kan je rechtsonder je mailadres ingeven. Voor meer info over 'De Kaasdroger' neem je best een kijkje op onze website: www.dekaasdroger.be!

dinsdag 21 mei 2013

Zomaar

Zomaar een dak, boven wat hoofden. Een snede uit een lied dat ik vroeger wekelijks meezong bij het missen in de kerk. En kijk nu. Zoveel jaren later. Beseffen dat een dak nooit zomaar komt maar dat het veel werk, energie en centen kost. We zijn eraan begonnen in maart en nu zijn we drie maanden verder en eindelijk is het zover. Het dak is AF. Feest want toch echt wel blij dat het achter de rug is. Het was een hele klus en het was niet altijd even simpel om het juiste midden te vinden tussen leven en bouwen. Veel stress want onverwachte hindernissen en misverstanden die eigen zijn aan bouwen en verbouwen. Maar toch ook veel zon, want zie, het is gelukt. We weten nu alles over pannen en nokpannen, goten en bekistingen, pannen leggen en nokpannen opmetsen. 

Zicht van ver, de lichtstraat in de zon, de schuur in de stelling 


Acht strepen glas die echt wel veel licht schenken binnenin 


De kunst van het dichten van de kieren tussen glas en pan


Detail van de dichtingsstrip


Opgemetste nok, kunstwerk van Benoît


Van nok naar lichtstraat 


Gladde strook kalkmortel tussen pannen en stenen, ook weer werk van Benoît


De dakgoot, deftig afgewerkt


Alleen de stelling moet nog weg

Voor de dakopbouw in hout en het leggen van de pannen hadden we gelukkig hulp van enkele aannemers die over het nodige materiaal bezaten om ons 11 meter hoge dak deftig in de watten te leggen. Straffe schrijnwerkers en dakwerkers die ruim drie maanden lang op en af naar Neervelp reden. Het was een moeilijke werf, zo zeiden ze toen ze terug vertrokken, maar wel een goeie ervaring. Zo denken wij er ook aan terug. Een moeilijke klus maar een mooi avontuur. En blij dat het achter de rug is. Zo is dat. Het dak is OEF! AF!