Welkom op de blog van samenhuisproject De Kaasdroger!

Hier lees je de verhalen van de bewoners van 'De Kaasdroger'. De dingen die ons bezighouden, boeien, binden en verbinden. Ons verhaal.

Als je graag op de hoogte gehouden wordt van nieuwe blogposts via mail kan je rechtsonder je mailadres ingeven. Voor meer info over 'De Kaasdroger' neem je best een kijkje op onze website: www.dekaasdroger.be!

maandag 4 mei 2015

De leem spuit de muren op!

Laat het duidelijk zijn! De leemwerken in unit 4 zijn gestart!
Vorige week een les van een leemexpert en vandaag voor het eerst zelf aan de slag.


Wat gehakkel in het begin maar tegen de namiddag liep het vlot. De leem wordt met water gemengd in een machine. Van daaruit start een darm, samen met een dunne darm voor de lucht, waardoor de leem verstoven wordt. Eens de leem op de muren hangt wordt ze grof vlak gestreken. Op sommige plaatsen, daar waar er veel hobbels zijn, kunnen de muren bijgewerkt worden met stroleem. Dat is stro gedrenkt in leem. Stroleem wordt met de hand op de muren en plafonds aangebracht en wordt er als het ware in gemasseerd.

Eens de leemlaag goed zit moet ze drogen. De tijd die daarvoor nodig is hangt af van het weer en van de dikte van de laag. Meestal duurt dit droogproces een drietal weken. Daarna volgt een tweede laag van 5 mm. Die moet dan weer drogen, dat gaat dan iets sneller, gezien de laag dunner is. Op de strobalen moet er zelfs nog een derde laag komen om alles mooi vlak te krijgen. Een intensief proces dus. En nog een heel huis te gaan. Gelukkig dat het afplakken bijna achter de rug is. Mensenlief, is me dat een corvée. Nog 2 kamers te gaan. Bijna klaar! Ik zal content zijn!

Morgen opnieuw. Spuiten maar! We gaan ervoor!